In dit tweede deel over het beëindigen van je relatie of huwelijk hoop ik je voor te bereiden op dat moeilijke gesprek met je partner.
Maar, voordat we beginnen: woon je samen of heb je gemeenschappelijke middelen? Bedenk dan eerst even of je juridisch advies nodig hebt. Doe dat voordat je je partner laat weten dat je het uit wilt maken of dat je wilt scheiden.
Als je er absoluut zeker van bent dat je relatie geen nieuw leven ingeblazen kan worden, is het juist om uit elkaar te gaan. Maar ... maak er voorzichtig een einde aan - om je eigen zelfwaarde en dat van je partner te behouden.
Ik hoop je hierbij te kunnen helpen
What gaat er in jou om?
Hoe boos, teleurgesteld, bang, moe en/of verdrietig ben je?
Het hangt natuurlijk allemaal af van de reden waarom je uit elkaar wilt en hoe lang je er al klaar voor was. Recente gebeurtenissen kunnen ook een rol spelen.
Zelfs als je denkt weinig meer voor je partner te voelen zul je merken dat de hele splitsing toch pijnlijker zal kunnen zijn dan je misschien had verwacht.
Waarom is dat zo belangrijk?
Hoe emotioneler we zijn als mens hoe minder we in staat zijn rationeel, probleemoplossend te denken. En hoe makkelijker het is dingen te zeggen waar je later spijt van zou kunnen hebben.
In dit geval kun je onverhoopt meer ellende op je hals halen als je defensief reageert. Je hebt geen controle over hoe je partner gaat reageren, maar je kunt er wel voor zorgen dat jij zo kalm mogelijk blijft.
Komt er toch een ruzie van die veel te hoog oploopt? Dan is het beter een adempauze van tenminste 20 minuten te nemen, om daarna het gesprek weer op te pakken.
Het komt erop aan dat je een zo 'goed' mogelijk einde aan je relatie of huwelijk maakt en dat begint met dit gesprek.
Misschien hebben jullie het al eens gehad over het feit dat je relatie niet meer zo lekker loopt. Je partner zal dan misschien niet geheel verbaasd zijn te horen dat je uit elkaar wilt. En toch kan de aankondiging nog hard aan komen en voor een moeilijk gesprek zorgen.
Het zal je ook zonder meer helpen goed voorbereid te zijn, want slecht nieuws kan ons brein in een onverwachte richting sturen.
Hier is mijn 3-stappen plan voor, potentieel, een beter einde van je relatie of huwelijk.
Stap 1 - Wees duidelijk over je redenen voor het afbreken van je relatie
We beginnen het gesprek met je partner vorm te geven met behulp van de antwoorden op de volgende vragen. Je zult in het kort de hoogte- en dieptepunten van de relatie benoemen. Tot slot geef je duidelijk aan dat je tot de conclusie bent gekomen dat voor jou de relatie is wat het was en dat je uit elkaar wilt.
Schrijf je antwoorden op deze vragen even op
De antwoorden op de volgende vragen kunnen je helpen je verhaal duidelijker te vertellen - ze geven je wat houvast.
Wanneer hebben jullie elkaar ontmoet?
Wat vond je aantrekkelijk in je partner?
Wat is er veranderd en sinds wanneer of hoe lang speelt het al?
Wat stoort je precies aan de relatie? B.v. …
"We doen/zijn [gedrag] niet meer, sinds...
Wat stoort je precies aan je partner?
Denk heel goed na over hoe je dit deelt met je partner. Neem verantwoordelijkheid voor het feit dat jij persoonlijk ergens moeite mee hebt. B.v….
"Ik voel me te vaak aangevallen/gekwetst/alleen/teleurgesteld/….., wanneer jij [beschrijf een gedrag].
Wanneer begon je je af te vragen hoe het zou zijn als je de relatie zou beëindigen?
Heb je al een andere relatie? Vermoed je dat je partner dat nog niet weet? Dan kun je er voor kiezen om er wel of niet eerlijk over te zijn. Weet wel dat je partner er waarschijnlijk toch heel gauw achter komt.
Heb je al andere accommodatie (als je al samenwoont)?
Gelijk vertrekken betekent een nog grotere schok voor je partner. Het geeft hem of haar weinig tot geen kans het verder met je te kunnen bespreken. Je laat dan iemand waarvan je ooit hield/nog houdt getraumatiseerd achter.
Hoe denk je dat je partner zal reageren? Bereid je voor op uiteenlopende reacties - niet alleen op reacties die je automatisch verwacht.
Hoe geef je zulk slecht nieuws?
Als mens kunnen we slecht nieuws beter bevatten als we de kans krijgen een moeilijke boodschap rustig tot ons te kunnen nemen.
Jij wilt de relatie eindigen, dus hoop je dat de boodschap goed aankomt, niet te veel drama veroorzaakt en goed begrepen wordt.
Hier is hoe je dat kunt bewerkstelligen…
8 Tips voor het stap voor stap geven van slecht nieuws
Kies een handig tijdstip en zorg dat je niet gestoord wordt
Praat zo rustig mogelijk
Val niet met de deur in huis, maar geef de boodschap stap voor stap
Bouw met een paar zinnen op naar het doel van het gesprek
Geef je partner de tijd om elk onderdeel van de boodschap tot zich door te laten dringen
Verwacht dat je partner moeite heeft met het verwerken
Accepteer elke reactie rustig (behalve natuurlijk enige vorm van geweld)
Verwacht niet gelijk al te kunnen beginnen met het onderhandelen over de verdeling van eigendommen / bezittingen
Realiseer je dat waarschijnlijk meer dan één gesprek nodig is- afhankelijk van de omstandigheden.
Houd de deur niet open voor een nieuwe kans
Nog even voor de duidelijkheid
Praat over jouw rol, gedrag en gevoelens
Vermijd kritiek op je partner als persoon, maar laat weten welk gedrag jij persoonlijk niet langer aanvaardbaar vindt (iemand anders zou er namelijk perfect gelukkig mee kunnen zijn)
Geef je partner niet de kans te beloven te zullen veranderen (daarom moet je ook heel zeker zijn dat je uit de relatie wil, anders is het te gemakkelijk voor je partner je om te praten)
Begin nu niet ergens over te twijfelen en zeg geen geruststellende dingen die je niet bedoelt.
Biedt niet aan vrienden te blijven (zie stap 2)
Stap 2 - Besluit hoeveel contact jullie nog moeten of kunnen hebben
Moet je contact houden met een ex als je een relatie beëindigt? Wat zijn je eigen verwachtingen over hoe lang je zou willen doorgaan om je ex-partner te zien?
Het spreekt voor zich dat als je kinderen hebt, je bereid moet zijn om de rest van je leven samen ouders te zijn. Overigens, alle toekomstige partners moeten weten dat je kinderen en een ex-partner hebt.
Als je kinderen nog jong zijn, is er waarschijnlijk regelmatig contact om ervoor te zorgen dat jullie voldoen aan hun behoeften.
Hoe lang je contact moet houden als je uit elkaar bent en wat de kwaliteit van dat contact moet zijn, is afhankelijk van een aantal factoren.
10 Factoren die van invloed zijn op de lengte en kwaliteit van jullie contact na de scheiding
1. De lengte van je huwelijk of relatie - het kan moeilijk zijn om los te laten en over de breuk heen te komen
2. De intensiteit van je relatie - je kon niet samen zijn en je kon zonder elkaar
3. De geografische afstand - als je een langeafstandsrelatie hebt gehad, heb je je misschien al een tijdje behoorlijk gescheiden gevoeld
4. Hoe zelfverzekerd je beiden bent - hoe moeilijk en stressvol (of niet) het is voor jullie beiden onafhankelijk te zijn
5. Hoe veilig je je voelde in je relatie of huwelijk Als je wat onzeker van aard bent kan het moeilijker zijn los te laten, hoe schadelijk (en zelfs gewelddadig) de relatie ook was voor je
6. Hoe moeilijk - of niet- het is om je vermogen te verdelen, en of jullie daar een advocaat bij nodig hebben
7. Het juridisch advies dat je beiden hebt gekregen - soms leidt juridisch advies tot meer issues
8. Jullie financiële gezondheid en hoeveel stress die veroorzaakt
9. Hoe je onderhandelt over de verdeling van jullie bezittingen - vertragingen, misverstanden, juridisch advies, beloften die niet worden nagekomen, enz. hebben allemaal invloed
10. Of een van jullie wil scoren of wraak nemen - natuurlijk nooit een goede strategie
Step 3 Hoe je uit elkaar kunt gaan zonder een 'social outcast' te worden
Het kan super-awkward zijn bekenden tegen het lijf te lopen. Ze kunnen je wel of niet terecht beschuldigen of niet weten dat je uit elkaar bent. Overweeg daarom of je familie en vrienden van je partner, of gezamenlijke vrienden wil informeren en bedanken voor hun gastvrijheid, steun, vriendschap, etc.
Hier zijn een aantal punten die van belang kunnen zijn afhangend van jullie situatie...
5 Dingen om in gedachten te houden ten aanzien van familie en vrienden
Het kan zijn dat je hun vriendschap niet wil verliezen en misschien hun hulp en steun best wel kan gebruiken.
Zelfs als dat niet het geval is, kan het zijn dat je ze toch nog tegenkomt (familiegelegenheden, lokaal, op feestjes, enz.). Een goed einde kan het allemaal wat makkelijker maken.
Als je kinderen hebt is het belangrijk dat zij zonder zorgen in contact kunnen blijven met familie en vrienden en er met jou over kunnen praten. Zij mogen niet het idee krijgen dat ze jouw of je partner daarmee tekort doen.
Wees voorbereid op het feit dat je familie en vrienden kunnen kiezen tussen jou en je partner, hoewel veel afhangt van hoe jij met de situatie omgaat.
Vaak komt een stel maanden of jaren later weer bij elkaar of worden weer goede vrienden (ik snap het als je je dat nu niet kunt voorstellen!). Dus denk twee keer na over wat je tegen vrienden en familie zegt die je in de toekomst misschien onder andere omstandigheden weer tegenkomt!
Hier is mijn advies voor het benaderen van belangrijke vrienden en familie...
3 Tips voor het op de hoogte stellen van vrienden en familie
1. Persoonlijk of over de telefoon Besluit of je ze persoonlijk wilt informeren of telefonisch. Als je het persoonlijk wilt doen zeg niet meteen waar het over gaat, maar in plaats daarvan iets als: "Ik zou het je graag persoonlijk vertellen." Vraag wanneer je dat ongestoord kan doen.
2. Stel je open en positief op Wees op geen enkele manier negatief over je partner (yep, kan heel moeilijke zijn, dat snap ik!). Waarom? Je kan niet meteen weten hoe zij met de scheiding zullen omgaan, maak geen aannames. En, als jullie onverhoopt later toch weer samen komen (elke echtscheidingsadvocaat zal je vertellen dat het gebeurt!) zou je niet willen dat de omgeving neerkijkt op je partner. Herinner jezelf er ook aan dat negativiteit ten opzichte van wie dan ook, jou ook niet goed doet.
3. Verwacht een reactie zonder aannames Accepteer die zo mogelijk zonder verhitte discussie, of je het nu begrijpt of niet. Houd het bij zoiets als: "Ik weet dat dit moeilijk voor je is". Of: "Natuurlijk ben je boos / teleurgesteld / bezorgd / verdrietig ..."